Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


16 maart 2011

Category: Gewichtsbeheersing – Monique Robaeys

Afslanken is niet zo moeilijk, zolang je je doel nog niet bereikt hebt.

 

Als de weg naar je doel serieus genomen wordt en je de planning ook niet alleen op de korte termijn richt, kun je langdurig genieten van het behaalde resultaat.

Op weg naar een slanker figuur is het belangrijk om niet te rigoureus aan de slag te gaan. Je wilt je eetprogramma vol kunnen houden en ook, wat heel belangrijk is, na een of enkele dagen ervan afgeweken te zijn, weer terug op te kunnen pakken, zonder dat je jezelf een schuldgevoel aan praat.

Eten moet geen obsessie worden, eerder een genot, zonder dat je je hoeveelheden uit het oog verliest.

 

Waarmee ikzelf veel werk is persoonlijke begeleiding en voorlichting over voeding.

Dit gebeurt in de vorm van een WLC: Weight Loss challenge. 12 wekelijkse cursus momenten waarin elke week een ander onderwerp over voeding aan bod komt. Zo pakken we alle belangrijke items over voeding en gezondheid aan.

Als eerste komt het onderwerp eiwit te voorschijn, Iedereen heeft, afhankelijk van zijn of haar gewicht een bepaalde hoeveelheid eiwit nodig. Als je een paar dagen je eetpatroon opschrijft en gaat uitrekenen hoeveel eiwit je per dag zo uit je voeding haalt en dit afzet tegen je eiwitbehoefte zien velen dat de dagelijkse hoeveelheid eiwit niet gehaald wordt.

Om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te komen kun je extra eiwitten toevoegen aan je eetpatroon. Je lijf heeft eiwitten nodig voor de celopbouw. Alle cellen in je lichaam zijn zich continue aan het vernieuwen. Alle celdelingen hebben eiwitten nodig. Een deel wordt uit de delende cellen gehaald een deel moet via de voeding aangevuld worden. Als je beweegt, hoe intenser, hoe meer, treden er altijd kleine beschadigingen op in de weefsels. Ook hier zijn weer eiwitten nodig om te zorgen voor een goed herstel.

Als je voldoende eiwit in je eetpatroon hebt,  kan dit allemaal plaatsvinden, zonder dat je hier iets wezenlijks van merkt. Heb je te weinig eiwit in je voeding dan kun je lang last houden van deze kleine beschadigingen. Ze kunnen dan van kwaad tot erger worden en je hebt last van langdurige blessures.

Om te zorgen dat je niet te veel Kcal binnen krijgt bij het eten van eiwitten is het belangrijk erop te letten dat je maximaal ongeveer de helft van je eiwitbehoefte eet in de vorm van dierlijke eiwitten ( zuivel, vlees, vis) Het grootste deel van je eiwit inname kan dan bestaan uit plantaardige eiwitten. Deze vind je in zaden, noten en bonen. Een heel klein beetje zit er nog in groente, die hoeveelheid is te verwaarlozen.