Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


1 januari 2011

Anti-oxidanten

Category: voedingssupplementen – Monique Robaeys

 

 

Van de week een artikel gelezen over anti oxidanten. In grote mate aanwezig in groene thee. Leuk om te weten. Maar wat zijn nu anti oxidanten en wat doen ze.

 

Anti oxidanten zijn stofjes in ons lichaam die ervoor zorgen dat de schade die door vije radicalen aangebracht kan worden, beperkt blijft.

Ons lichaam is een grote chemische fabriek en daar vinden allemaal chemische processen plaats, die wel gecoordineerd maar niet volledig perfect gestuurd gaan. HeelĀ  af en toe, gezien de hoeveelheid chemische reacties in ons lijf, gaat er wat mis en dan zijn de aanwezige anti oxidanten van groot nut. De niet afgemaakte processen laten “rommel” achter in onze lichaamscellen waardoor deze beschadigd kunnen raken. Zo’n anti oxidant kan dan het onafgemaakte process een zodanige wending geven dat de “rommel” nauwelijks tot geen schade meer kan aanrichten in de cel.

De anti oxidant zorgt ervoor dat de cel zijn oorspronkelijke vorm/functie behoudt. Dit alles is zeer belangrijk. Ons lichaam blijft ons lijf omdat er het hele leven door cellen delen om ons lijf zoveel mogelijk te houden zoals het is. Dat het niet altijd lukt blijkt uit bijvoorbeeld onze huid. De huid van een jeugdig iemand is over het algemeen gladder dan van iemand van een zekere ouderdom. Kijk maar eens naar een twintig jarige en naar een tachtig jarige.

Door dat in de tijd niet alle celdelingen perfect zijn gegaan verandert er wat aan het uiterlijk van de huid.

Daar niet iedereen van 80 jaar het zelfde aantal rimpels heeft, blijkt dat er meer is dan alleen de leeftijd die het uiterlijk bepaald.

Belangrijk voedingsaspecten voor een gladde huid zijn: veel verse groente en vers fruit eten en veel water drinken. In verse groenten en vers fruit zitten veel vitamines. Vitamines zijn, de een wat meer dan de ander, goede anti oxidanten.