Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


19 juni 2011

Koolhydraten 1

Category: Koolhydraten – Monique Robaeys

Koolhydraten

 

Iedereen heeft koolhydraten nodig. Je lichaam maakt zijn energie door koolhydraten, in de simpelste vorm in de cel te verbranden.

 

Je kunt koolhydraten opsplitsen in snelle en langzame/trage koolhydraten of in enkelvoudige en complexe koolhydraten.

Hoe je ze ook noemt er zijn twee soorten koolhydraten.

De snelleĀ of enkelvoudige zijn de koolhydraten die ook wel suikers genoemd worden.

Al eet je geen eetlepels suiker, iedereen krijgt via de voeding de nodige suikers binnen. Suiker is namelijk een prima smaakmaker, net zoals zout.

De complexe of langzame koolhydraten doen er langer over om opgenomen te worden in het lichaam. Deze koolhydraten vind je voornamelijk in groente en fruit. In deze producten zitten veel vezels die de vertering van de suikers moeilijker maakt en daardoor komen de koolhydraten langzamer vrij bij de vertering.

De snelle koolhydraten of suikers geven een snelle reactie in het lichaam. Je merkt vaak al bijna meteen na het eten van een snoepje of koekje dat je meer energie hebt, je vermoeidheid zakt vaak weg. Alleen…. de suikers worden snel opgenomen, maar ook weer snel afgebroken. Na het eten van suikers heb je eerst een energie opleving, gevolgd door een snelle daling van de suikerspiegel, waardoor je in een energiedip terecht komt. Compenseer je deze energiedip met weer een hoeveelheid suiker, dan kom je in een spiraal terecht van hoge naar lage naar hoge energie.