Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


5 april 2013

Koolhydraten: suikers

Category: Koolhydraten – Monique Robaeys

De snelle koolhydraten:

zorgen voor een snelle stijging  van de insulinespiegel in het bloed.

Insuline komt vrij in  het lichaam als de hoeveelheid bloedsuiker    boven een  bepaalde waarde komt.

Gaat de stijging van de  bloedsuikers snel, dan gaat ook de stijging van de  insuline snel.

Vaak komt er al wat insuline vrij bij het  zien en het  idee van eten van suikers. Het lichaam wordt  als het ware al voorbereid op een “invasie” van suikers.

 

De insulinespiegel daalt als het lichaam aangeeft dat de  bloedsuikerspiegel daalt, deze loopt dus iets achter de  feiten aan. Dit heeft tot gevolg dat hoe sneller de suikers in het bloed komen, hoe sneller de stijging is en hoe groter de “overcapaciteit” van de insulineproductie zal zijn. Met als gevolg, er blijven erg weinig suikers in het bloed achter als de insuline hoeveelheid weer gezakt is tot “normaal”niveau. En als je een lage bloedsuikerspiegel hebt, voel je je moe en wat doe je dan?…..  Juist…..het hele proces van voren af aan laten beginnen.

 

Wat gebeurt er met de suikers onder invloed van insuline?

Net gezien dat insuline al vrijkomt bij het idee van zoetigheid te gaan eten of drinken. Je lichaam is erop bedacht om de invasie van suiker in goede banen te leiden. Ons lijf is tenslotte net een grote chemische fabriek. Het luistert best nauw de hoeveelheden van de diverse stoffen in ons lichaam.

Insuline komt in ons bloed omdat we zijn gaan eten. Dat hoeft dan niet alleen enkelvoudige suikers te zijn, een hele maaltijd of een hapje tussendoor geeft ook een insulinereactie.

 

De insuline bindt de suikers en zorgt ervoor dat de overtollige energie, de suikers die we niet direct nodig hebben om energie te maken in ons lichaam, vervoerd worden naar de vetcellen en daar opgeslagen worden als vet. Hieruit blijkt dat je vetter kan worden zonder dat je vet eet!