Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


21 februari 2011

Spieropbouw 2

Category: Eiwitten – Monique Robaeys

Resultaat van trainen en eiwitconsumptie

Spieren zijn belangrijk om te kunnen bewegen

Zo gauw je beweegt vindt er in de spier activiteit plaats. Deze    activiteiten in de spiercellen veroorzaken ook kleine  beschadigingen in de spieren. De cellen moeten zich voortdurend  opnieuw opbouwen.

Bij dit proces is eiwit nodig. Eiwitten worden  door het lichaam vaak zelf aangemaakt. Doordat een beschadigde  spiercel gaat “lekken” komen er bouwstoffen van de cel  beschikbaar om andere cellen te repareren.

 

Als we voldoende aminozuren uit de voeding halen kan ons lichaam ook de spiercellen aanmaken die ontstaan doordat we meer zijn gaan bewegen. Als we niet voldoende eiwitten eten, kan het lichaam niet voldoende nieuwe spiercellen aanmaken en voel je je niet in staat om grote prestaties te verrichten. De lekkende cellen worden dan helemaal leeg gezogen om de meest noodzakelijke spiercellen in het lichaam van voldoende bouwstoffen te voorzien. Je komt dan in een spiraal terecht: je gaat bewegen, omdat je denkt dat je er sterk van wordt.

Doordat je niet voldoende eiwitten eet kan het lichaam niet voldoende spiermassa opbouwen en voel je je teleurgesteld omdat je niet het resultaat behaalt wat je voor ogen hebt. Je valt wel af, maar je vetmassa, waar de restanten energie van je kapotte spiercellen naar toegaan, neemt toe.

Als je de spiraal wilt doorbreken, zal je meer moeten gaan eten, en ook goed op je eiwit inname moeten letten. Dan gaan bewegen en je ziet: je vetmassa neemt af, misschien dat je gewicht toeneemt, maar je broeken zullen wijder gaan zitten. Spier heeft veel minder volume en wel meer gewicht dan vetmassa.