Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


25 februari 2011

Voedingssupplementen

Category: voedingssupplementen – Monique Robaeys

Afgelopen week waren er felle discussies te volgen over het al dan niet effectief zijn van vitaminepillen. In het bijzonder de vitamine C.

Vitamines zijn stoffen die van nature in groente en fruit voorkomen. Als je voldoende verse groente (200-400 gram) en vers fruit (2-3) per dag eet kom je waarschijnlijk wel aan voldoende (ADH), gevarieerde vitamines per dag.

De vraag is hoe kom je aan verse groente. De groente die je koopt, hoe lang liggen die al in de winkel? Waar komen de groenten uit de winkel vandaan? Hoe lang is de transporttijd en opslagtijd geweest? Onder welke condities is het transport en de opslag gebeurt?

Om nog verder terug te gaan: hoe is het fruit en groente gekweekt? Welke meststoffen, op welke voedingsbodem en wat voor bestrijdingsmiddelen zijn er gebruikt.

Voor ons (stedelingen) lang niet altijd vragen waarop we een antwoord kunnen vinden. Hoe moeten we dan weten of we voldoende binnen krijgen? Volgens mij kun je dat niet weten. Je kan je gezondheid spiegelen aan een ander, ben je vaker ziek, snotterig of futloos? Of je kan bij gaan supplementeren, vitamine complexen gaan toevoegen aan je eetpatroon. Niet alleen vitamine C. Als je te kort komt, kom je niet één soort vitamine te kort maar een heel spectrum. Met de huidige voedingsgewoontes, veel kant en klaar of al half klaar, (denk dan aan snelkook rijst, voorgesneden groentes, wokgroentes, sla, e.d.) krijgen we minder binnen dan wanneer we alles elke dag vanaf de basis bereiden. Ons jachtig bestaan eist ook het nodige van ons lijf. Hoe meer stress hoe meer vitamines je nodig hebt. Vraag je eens af of je nog wel voldoende vitamines binnen krijgt. Is de ADH wel voldoende voor jou met jouw levenswijze?

Zelf eet ik al een aantal jaren voedingssupplementen soms wil ik weer weten wat deze voor me doen. Ik voel na het staken van eten van deze supplementen dat mijn energie terugloopt, ik onrustiger slaap, en minder gedaan krijg op een dag. Dan weet ik weer waarom ik deze producten elke dag eet.