Sante-Ro – Voeding en Gezondheid


27 maart 2011

Water

Category: Voeding – Monique Robaeys

 

Waterhoeveelheid in het lichaam

 

Water is een heel belangrijk bestanddeel van ons lichaam. Bij volwassen vrouwen bestaat het lichaam voor ongeveer50-55% uit water.

Volwassen mannen hebben 5-10% meer water in hun lijf.

Bij kleine kinderen bestaat het lichaam ongeveer voor 75-80% uit water.

Naar mate je ouder wordt, worden de verhoudingen in het lichaam anders, zo ook je vocht percentage.

Een gezonde waterhuishouding is nodig. Niet alleen om je lichaam in goede conditie te houden, maar ook om de afvalstoffen uit je lijf te krijgen. Dagelijks verlies je door te ademen en te transpireren zo’n anderhalve tot twee liter vocht. Dit moet je aanvullen wil je niet uitdrogen. De lichaamsvreemde stoffen die  in je lijf gekomen zijn o.a.medicijnen, alcohol, cafeïne, hebben veel water nodig om via de nieren het lichaam te kunnen verlaten. Als er niet voldoende water hiervoor in het lijf aanwezig is, worden de afvalstoffen opgeslagen in je vetweefsel. Het vetweefsel functioneert zo als een soort vuilnisbelt. Om dan je vet op een verantwoorde manier af te late nemen, zonder je lichaam te “vergiftingen” heb je extra water nodig. Advies is per 30 kg lichaamsgewicht 1 liter water.

Om een goede darmwerking te hebben, moet je ook voldoende vocht, liefst water drinken. Als je weinig drinkt, wordt het vocht dat in je darmen nodig is voor de vertering van je voedsel, opgenomen om je lichaam niet uit te laten drogen. Je krijgt dan een moeilijke stoelgang. Een van de eerste verschijnselen is bij heel veel mensen hoofdpijn vaak gevolgd door concentratieverlies.

Als je voldoende water drinkt, kunnen veel processen in je lijf gewoon doorgang vinden. Drink je te weinig, dan kan je uiteindelijk vergiftigingsverschijnselen krijgen: het vocht uit je darmen wordt je lichaam “ingetrokken” om daar voldoende vocht te hebben. Er kunnen dan doordat er zo weinig vocht is om te verdelen in je lichaam stoffen uit je darmen je bloed in komen, of stoffen die je lichaam via je nieren zouden moeten verlaten, in je bloed aanwezig blijven omdat de nieren te weinig vocht uit je lichaam kunnen halen om de afvalstoffen af te voeren.

Als er veel afvalstoffen in je bloed of ergens anders in je lichaam rondzwerven (omdat ze niet afgevoerd kunnen worden) zorgen die ervoor dat je extra vocht gaat vasthouden. De concentratie van de giftige stoffen wordt zo lager, er treed door het vasthouden van een verdunning op van de ze stoffen.

Heel mooi geregeld door je lichaam. Je kan vocht dat je vasthoudt in je lichaam dus (heel makkelijk) kwijt raken door meer water te drinken. Let wel, drink meer over de hele dag. Ga geen liters binnen een half uur naar binnen werken. Je lichaam heeft tijd nodig om het water dat je drinkt te gebruiken om de afvalstoffen mee af te voeren. Heel de verdediging die het opgebouwd heeft ten tijde van een vocht tekort, moet weer afgebroken worden.  Blijf ook gewoon eten als je meer gaat drinken. Het eten en drinken zorgt tezamen voor een balans in de hoeveelheid mineralen die in het lichaam aanwezig zijn. Een glas per uur is voldoende om je waterhuishouding weer op pijl te krijgen. Blijf water drinken als je je overtollig vocht kwijt bent. Je voelt je fitter!